Press

Kod za bolji svet

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, svečano je otvorila Evropsku nedelju programiranja u Srbiji, koja je u centru Startit obeležena predavanjima za oko stotinu učenika osnovnih škola iz Beograda.

„Deca mogu da se upoznaju sa kodiranjem kroz igru i zabavu, da i na taj način razvijaju informatičku pismenost, iako se možda neće opredeliti da im programiranje bude i profesija. Razumevanjem načina na koji funkcionišu nove tehnologije, koje oni ionako koriste, postaju aktivni učesnici savremenog informacionog društva. Sa druge strane, stiču veštine koje im mogu pomoći da ostvare svoje ideje u bilo kojoj oblasti koju izaberu. Očekujemo da će programiranje učiti i u redovnoj nastavi, budući da je i premijer Srbije Aleksandar Vučić u novom programu Vlade Srbije reformi obrazovanja dao značajno mesto“, podsetila je Tatjana Matić.

Kod za bolji svet

„Evropska nedelja programiranja je značajna inicijativa budući da svim građanima treba da bude približena ideja da nove tehnologije menjaju svet, pomažu razvoju nauke, industrije, medicine, i svih drugih oblasti, i ujedno olakšavaju ljudima svakodnevni život“, istakla je državni sekretar.

Ona je podsetila da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija u prošloj školskoj godini realizovalo edukativnu kampanju o upotrebi novih tehnologija, IT karavan, pod sloganom „Pametno i bezbedno“, kojoj je prisustvovalo 5000 učenika osnovnih škola u 15 gradova u Srbiji, najavivši IT karavan i ove školske godine, kada će akcenat biti na promociji programiranja kod dece i mladih.

Predavanja povodom početka Evropske nedelje programiranja, u organizaciji Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Startit-a, održali su Čaba Vereš, ambasador Nedelje programiranja za Srbiju, nastavnik informatike i osnivač koder kluba u Subotici, Bojan Rošković, student ETF-a i Fizičkog fakulteta i praktikant u Google-u, Gavrilo Andrić, student ETF-a i saradnik u Petnici, robotičar, i Ranko Trifković, nastavnik informatike koji u Startitu drži besplatne kurseve Scratch-a za decu. U okviru Nedelje programiranja, predstavnici Startit-a održaće promotivna predavanja i u beogradskim školama.

Evropska nedelja programiranja („Europe Code Week“) počela je da se obeležava 2013. godine na inicijativu mladih savetnika Evropske digitalne agende, sa idejom da se programiranje učini vidljivijim, dostupnijim, da se pokaže mladima i starijima kako ideje oživljavaju upotrebom kodova, da se demistifikuju ove veštine i okupe motivisani ljudi da uče zajedno.

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pozvalo je sve predstavnike IT zajednice, kao i škole, fakultete, nevladine organizacije, državne institucije, da organizuju neki događaj sa ovim ciljem, i da ga postave na mapu Nedelje programiranja, na sajtu codeweek.eu (codeweek.rs).


Evropska nedelja programiranja – PC Press (Mart 2016.)

IMG_20160307_182800

Kao ambasadoru „Evropske nedelje programiranja“ u Srbiji, moj cilj je da promovišem i podržim događaje vezane za programiranje i informacione tehnologije. Cilj svih nas koji smo učestvovali u ovoj manifestaciji jeste da upoznamo mlade generacije s mogućnostima i prednostima IKT veština koje su potrebne u 21. veku. Inače, „Evropska nedelja programiranja“ (codeweek.eu) je neprofitna organizacija koju podržava Evropska komisija, a svaka država ima svog ambasadora u ovoj organizaciji.

Širom Evrope

Od 10. do 18. oktobra 2015. širom Evrope održano je više od 7500 događaja vezanih za programiranje, a kod nas je organizovano 167 aktivnosti u osnovnim i srednjim školama. Iz cele Srbije 13.729 učenika i nastavnika prisustvovalo je radionicama i upoznalo se s raznim konceptima programiranja.

Najveće interesovanje bilo je za osnovne koncepte programiranja, vizuelno programiranje, izradu Web stranica i robotiku. Ovom prilikom zahvalio bih prijateljima „Nedelje programiranja“ u Srbiji koji su svojim pozivom i radom doprineli uspešnosti – Udruženju profesora informatike Srbije i Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice. Ove godine, prvi put su podeljeni sertifikati organizatorima za njihov trud i zalaganje.

U 21. veku informacione tehnologije čine sastavni deo svakodnevnog života. U obrazovnim sistemima sve većeg broja evropskih država posvećuje se pažnja programiranju kao posebnom predmetu i učenici se obrazuju za tu struku već od prvog razreda osnovne škole. Neophodno je da se i deci u Srbiji omogući susret sa programiranjem. Tokom „Evropske nedelje“ programiranja deca mogu sama da kreiraju programe i ostvare uspehe u nekom programskom okruženju, najlakše u svojim školama uz pomoć nastavnika. Među ciljevima je i rušenje stereotipa vezanih za programiranje, npr. da je ono teško, da je samo za izabrane, da nije za devojke…

image

Programeri su među najtraženijim zanimanjima na današnjem tržištu rada i oni koji se opredele za studiranje informacionih tehnologija mogu da očekuju brzo zaposlenje i platu iznad proseka bilo gde u svetu i Srbiji, kao i rad na daljinu bez potrebe da se napušta zemlja. Do 2020. godine u Americi i Evropi biće potrebno četiri puta više programera nego što ih se trenutno upisuje na fakultete. Otvaraju se nova radna mesta i mogućnosti i za pripadnice lepšeg pola, pošto su velike firme prepoznale da je vrlo malo žena na ovim radnim mestima, te se daju veliki podsticaji obrazovanju devojaka. Oko 45% učesnika aktivnosti „Nedelje programiranja“ u Srbiju bile su devojke.

„Evropska nedelja programiranja“ će ove godine biti održana od 15. do 23. oktobra – pogledajte codeweek.rs ili codeweek.eu. Bilo mi je veoma drago da predstavim „Evropsku nedelju programiranja“ na upravo održanom sajmu Nove tehnologije u obrazovanju u Beogradu.

Čaba Vereš, nastavnik u Politehničkoj školi u Subotici, osnovao je juna 2015. klub programera za decu od 8 do 14 godina, coderclub.eu. Tamo se uči Scratch vizuelno programiranje, MIT App Inventor za Android okruženje i koriste se roboti (Ozobot, Codie), kao i ostala sredstva (npr. Makey Makey). Zahvaljujući ovom radu, Čaba Vereš je izabran za ambasadora Evropske nedelje programiranja za Srbiju. Ovaj tekst realizovan je u saradnji sa British Council-om.


NOVE TEHNOLOGIJE U OBRAZOVANJU – PREKO 120 PREDAVAČA IZ SRBIJE, REGIONA I VELIKE BRITANIJE

NEW TECHNOLOGIES IN EDUCATION | BELGRADE | 26–27 FEBRUARY 2016

Over 120 speakers from Serbia, the region and the UK shared their experience and ideas with the audience at the ‘New Technologies in Education 2016’ conference.

nove tehnlogije 2016

Nt 2016

 


Pretraga

Mark Zuckerberg / Facebook

''Za manje od petnaest godina učićemo programiranje kao pisanje i čitanje...i čudićemo se zašto nismo počeli ranije.''

Facebook

Get the Facebook Likebox Slider Pro for WordPress